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dc.contributorFacultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chilees_CL
dc.contributor.authorSchoffer, J. T [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorBustos-López, C. [Chile. Universidad Santo Tomás. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorSotomayor, P. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorMattar, C. A [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorGonzález, A. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorRobles, C [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorSamsing, F [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorAcevedo, O. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.contributor.authorValdovinos, C. E. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]es_CL
dc.date.accessioned2018-09-07T14:11:48Z
dc.date.available2018-09-07T14:11:48Z
dc.date.issued2011es_CL
dc.identifier.citationSchoffer, JT, Bustos-López, C, Sotomayor, P, Mattar, CA, González, A, Robles, C, Samsing, F, Acevedo, O, & Valdovinos, CE. (2011). Aplicación del bioensayo EROD-H4IIE para la determinación de dioxinas en carnes de pollos broiler: un estudio de equivalencia con la cromatografía de gases de alta resolución acoplada a espectrometría de masas de alta resolución. Archivos de medicina veterinaria, 43(3), 259-266. https://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2011000300008es_CL
dc.identifier.issnISSN 0301-732Xes_CL
dc.identifier.urihttps://scielo.conicyt.cl/pdf/amv/v43n3/art08.pdfes_CL
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2011000300008es_CL
dc.identifier.urihttp://repositorio.umayor.cl/xmlui/handle/sibum/2799
dc.description.abstractThe EROD bioassay with H4IIE cell line was applied in this study to determine the equivalence of the results for chicken meat between the EROD-H4IIE Bioassay in pg TCDD-EQ/g of tissue, and the results of the gas chromatography coupled to high resolution spectrometry (HRGC/HRMS) in pg WHO-TEQ/g of fat of TEQs. 41 compound samples of chicken drumsticks were used. The samples were obtained in slaughtering plants of 4 different production facilities of Chile, during the sacrifice of animals (38 and 43 days old) between 2004 and 2007. Each sample was analysed with both analytical techniques. A regression model for the equivalence of both techniques was determined from the results. The model obtained was: HRGC/ HRMS = 0.481 + 0.051[EROD-H4IIE]2, R2 = 0.885, therefore for a value in EROD-H4IIE of 2.2 pg TCDD-EQ/g of tissue it is estimated that it will correspond to 0.73 pg WHO-TEQ/g of fat in HRGC/HRMS. Also, for the same value of EROD-H4IIE with a 95% confidence, an estimate as an upper limit equal to 0.83 pg WHO-TEQ/g of fat in HRGC/HRMS will be obtained. An upper limit equal to 0.88 pg WHO-TEQ/g of fat in HRGC/HRMS is estimated by taking the same value of EROD-H4IIE with 99% confidence. It is concluded that de EROD-H4IIE bioassay can be applied as a screening method in animal production systems and specifically in broiler chicken production.es_CL
dc.description.sponsorshipEste trabajo fue financiado por: Proyecto FONDEF D03I1035es_CL
dc.format.extentARTÍCULO ORIGINALes_CL
dc.language.isoeses_CL
dc.publisherCIENCIASes_CL
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chilees_CL
dc.subjectVETERINARIAes_CL
dc.titleAplicación del bioensayo EROD-H4IIE para la determinación de dioxinas en carnes de pollos broiler: un estudio de equivalencia con la cromatografía de gases de alta resolución acoplada a espectrometría de masas de alta resoluciónes_CL
dc.title.alternativeApplication of the EROD-H4IIE bioassay for the determination of dioxins in broiler chicken meat: an equivalence study with high resolution gas chromatography coupled to high resolution mass spectrometryes_CL
dc.typeArtículo o Paperes_CL
umayor.indizadorCOTes_CL
umayor.politicas.sherpa/romeoLicencia color: VERDE (Revista Scielo)--Licencia creative commons BY // Disponible en: www.scielo.cles_CL
umayor.indexadoWOSes_CL
umayor.indexadoSCOPUSes_CL
umayor.indexadoSCIELOes_CL
dc.identifier.doi10.4067/S0301-732X2011000300008es_CL]
umayor.indicadores.wos-(cuartil)Q3es_CL
umayor.indicadores.scopus-(scimago-sjr)0,19es_CL


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