Repeated but true: healthy eating is the key to better health
Fecha
2018Autor
Petermann, Fanny [Chile. Universidad de Concepción. Facultad de Farmacia]
Martínez, María [Universidad Austral de Chile. Facultad de Ciencias]
Leiva, Ana María [Universidad Austral de Chile. Facultad de Medicina]
Duran, Eliana [Chile. Universidad de Concepción. Facultad de Farmacia]
Labraña, Ana María [Chile. Universidad de Concepción. Facultad de Farmacia]
Garrido-Méndez, Alex [Chile. Universidad San Sebastián. Escuela de Educación Física]
Celis-Morales, Carlos [Universidad Mayor. Centro de Investigaciones en Fisiología Integrada y Salud]
Ubicación geográfica
Notas
HERRAMIENTAS
Resumen
The World Health Organization (WHO) defines a healthy and varied diet as one that allows a person to protect themselves from malnutrition in all its forms, as well as non-communicable diseases. The basic principles that must accompany a healthy diet, among others, are the consumption of at least five servings of fruits and vegetables a day; the consumption of white, over red, meats; sugar consumption less than 10% of daily caloric intake; a salt intake of less than 5 grams per day, among others1. The term “healthy eating” is known by the population, however, the imbalance observed today in our diet, is a reflection of the main problems in health. On a macro scale, excess food, expressed in the consumption of foods and preparations of high energy density, is reflected in more than 67% of the Chilean population that is overweight or obese, in 26.9% that is hypertensive and in 9.4% of the diabetic population. These figures provide evidence that knowledge of healthy eating is lacking or simply that knowledge is not correctly put into practice.
URI
https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v45n1/0716-1549-rchnut-45-01-0089.pdfhttp://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000100089
http://repositorio.umayor.cl/xmlui/handle/sibum/2443
Coleccion/es a la/s que pertenece:
Si usted es autor(a) de este documento y NO desea que su publicación tenga acceso público en este repositorio, por favor complete el formulario aquí.
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título, autor o materia.
-
Aplicación del bioensayo EROD-H4IIE para la determinación de dioxinas en carnes de pollos broiler: un estudio de equivalencia con la cromatografía de gases de alta resolución acoplada a espectrometría de masas de alta resolución
Schoffer, J. T [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Bustos-López, C. [Chile. Universidad Santo Tomás. Facultad de Ciencias]; Sotomayor, P. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Mattar, C. A [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; González, A. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Robles, C [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Samsing, F [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Acevedo, O. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias]; Valdovinos, C. E. [Chile. Universidad Mayor. Facultad de Ciencias] (CIENCIAS, 2011)The EROD bioassay with H4IIE cell line was applied in this study to determine the equivalence of the results for chicken meat between the EROD-H4IIE Bioassay in pg TCDD-EQ/g of tissue, and the results of the gas chromatography ... -
Aggregatibacter actinomycetemcomitans Induces Autophagy in Human Junctional Epithelium Keratinocytes
Cordero, Esteban M. [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Cortes, Bastian I. [Centro de Biología Intergrativa, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Palominos, Sebastián [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Parra, Pedro [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Mella, Tania [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Henrríquez, Constanza [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Salazar, Nelda [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Monasterio, Gustavo; Cafferata, Emilio A.; Murgas, Paola [Centro de Biología Intergrativa, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile]; Vernal, Rolando; Cortez, Cristian Andres [Centro de Genómica y Bioinformática, Facultad de Ciencias, Universidad Mayor, Chile] (MDPI, 2020-05)The adverse environmental conditions found in the periodontium during periodontitis pathogenesis stimulate local autophagy responses, mainly due to a continuous inflammatory response against the dysbiotic subgingival ... -
THU0053 Three Dimensional HSG Cells Culture as A Model to Study the Exocitic Process in Salivary Glands of SjÖGren's Syndrome Patients
Cortés, J. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Aguilera, Sergio [Chile. Clínica INDISA]; Hidalgo, J. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Bahamondes, V. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Urra, H. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Barrera, M. J. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Castro, I. [Chile. Universidad de Chile. Facultad de Medicina]; Molina, C. [Chile. Universidad Mayor. Escuela de Odontología]; González, S. [Chile. Universidad Mayor. Escuela de Odontología]; Leyton, C. [Universidad de Chile. Facultad de Medicina] (CIENCIAS, 2014)Background Labial salivary glands (LSG) from Sjögren's syndrome (SS) patients show impaired cell-polarity, alterations of SNARE proteins localization and presence of salivary mucins in the extracellular matrix. Exocytosis ...